Знаете ли какво е галерия на открито?

Посетете селата на община Тунджа.

Там ще видите как открити пространства и фасадите на обществени сгради се превръщат в своеобразни платна, в които са пресъздадени красотата, колоритът и магнетичната сила на кукерите и на тунджанската шевица. Ще усетите как магнетичната сила на традициите създава творчески импулси и провокира млади художници да рисуват върху селата на община Тунджа.

В село Кабиле можете да си подарите вълнуваща разходка от центъра на селото към местното читалище и да разгледате невероятните живописни композиции на откритата сцена на центъра на селото, по фасадите на кметството, пощата и местното читалище. От внушителните картини ще усетите духа на община Тунджа, спецификата на местната кукерска традиция и на шевиците. Като стигнете читалището, може да разгледате богатата художествена експозиция на големия творец – скулптора и художник Иван Колев. Ще видите уникалната статуя на пророчицата Ванга, невероятното пресъздаване на първата българска азбука – глаголицата, в пластики от глина и още много културни предизвикателства, които ще ви донесат неповторима естетическа наслада, ще ви оставят спомени за цял живот… А главната улица на селото ще ви отведе до незабравима среща с историята – Националният  археологически резерват Кабиле.

Ако решите да си направите пикник, разходка или да си подарите няколко дни сред красивата природа, посетете лесопарк Бакаджик. Но направете това през главната улица на село Чарган. По нейното протежение ще се насладите на нови платна на открито по фасадите на кметството, читалището и на стадиона. Ще усетите атмосферата и духа на местната кукерска традиция.

Ако обичате риболова и хубавите гледки, посетете завоите на река Тунджа до село Ханово, но непременно отидете и в центъра на селото, за да видите как местните шевици оживяват в красиви стилизирани платна на фасадите на кметството и читалището.

И още…

Вижте как част от цикъла творби „Петлите“ на скулптора и художник Иван Колев са пресъздадени от младите творци на фасадата на местния младежки дом.

И как портретът на поета и революционер Христо Ботев оживява на фасадата на местно училище, заедно с националния флаг.

Творците:

SUPERGTEAM

SuperGteam е артистично дуо, състоящо се от Николай Димитров и Даниел Дубаров.

Двамата са възпитаници на националното художествено училище за приложни изкуства в Сливен, България. Там реализират първите си проекти заедно. От 2010 г. започват да работят под името SuperGteam, което идва от термина „супер графика“. Това е направление в изкуството, при което са характерни големи изображения с живи цветове, обикновено в геометрични форми, нарисувани върху стени или друга архитектурна среда. Чрез тези форми и цветове се стреми да се промени пространството. SuperGteam добавят собствен принос в суперграфиките, смесвайки понякога по-реалистични рисунки с геометричните форми.Последния си мащабен проект SuperGteam реализират с идеята и подкрепата на община Тунджа, като изпълняват поредица от стенописи, които целят да популяризират характерните и самобитни кукерските традиции, като и красотата на българската шевица.